söndag 29 juni 2014

Den vita korpen är åter i Vitå


Den vita korpen har då åter lättat i Vitå. Olle Andersson försöker enträget förvrida sanningen och återkommande smutskasta Vitå Jaktsällskap och dess medlemmar. Vi vill därför ge vår bild av Olles påstådda ”sanningar”.

En byastämma är i grund och botten ett möte mellan delägarna av gemensam egendom, dvs. markägare med mantal. Denna stämma sammankallas av vald byaålderman.

Vitå Jaktsällskap har inte kallat till någon byastämma, däremot har vi uppmanat alla intressenter (markägare, jägare, bybor eller andra intressenter) att delta på byastämman för att med egna ögon se hur dessa självutnämnda herremän faktiskt beter sig. För insyn är något som de skyr som pesten.

Så någon störningsaktion har aldrig ägt rum. Däremot var rösterna höga redan i entrén. Orsaken till detta var att Olle Andersson och Uno Johansson satt som mottagningskommitté, och på ett mindre trevligt sätt meddelade vilka som var välkomna. Markägare med mantal, och inget annat gällde. Inne i matsalen fanns dock flertalet medlemmar i deras egen Vitå Jaktvårdsförening, och dessa personer behövde inte redovisa vilka markägare de företrädde.

Att hänvisa till platsbrist är rent nonsens. Ville man så kunde hela gymnastiksalen användas. Då hade inte bara Vitås befolkning fått plats, även samtliga grannbyar hade rymts i lokalen. Olle Andersson påstår vidare att mötesordförande (Uno Johansson) informerade om vilken lagstiftning som är tillämplig för beslut vid byastämma. Någon sådan sakinformation ägde aldrig rum.

Diskussionen var stundtals både het och hetsig, detta bidrog bägge föreningar till. Men det absoluta lågvattenmärket levererades av vår byaålderman, tillika mötesordförande Uno Johansson. Under pågående möte kliver han ut bland åhörarna, pekar på en enskild markägare med mantal och med hög röst kommenderar honom att ”HÅLLA KÄFT”!

Beslut att Vitå jaktsällskap skulle tappa 10 hektar av byamarken drevs igenom med majoritetsröstning.  Grunden för att genomföra detta beslut är majoritet genom påstådda fullmakter, men redovisning av dessa fullmakter skedde aldrig. Att koncensus skall råda vid denna typ av beslut ville de inte heller veta av.

Historiskt så har ALLA varit välkomna på byastämma i Vitå. Det finns också en god saklig grund till detta faktum. Det bidrag som årligen har utgått från Luleå Kommun till landsbygdsutveckling och föreningsverksamhet i Vitå har av tradition administrerats av Vitå Byaåldermän. Så en stor del av byamännens kassa är i själva verket ingenting som byamän med mantal förfogar över. Kanske inte helt korrekt tillvägagångssätt. Men likväl en fungerande lösning om insyn tillåts och byborna släpps in till dialog samt medbestämande. Bäst skulle nog vara en samordningsgrupp med representanter från samtliga verksamheter i byn.

Att det förhåller sig som ovanstående beskrivits är absolut ingen nyhet för vare sig Uno Johansson eller Olle Andersson, men de väljer som vanligt att enbart se till sina egna intressen. Historiskt så har vi dålig erfarenhet av deras förmåga att förvalta gemensamt ägd egendom, det är ingen överdrift att påstå att deras förtroende är något naggat i kanten.

Styrelse och medlemmar i Vitå Jaktsällskap

20 kommentarer:

  1. Olle 76 år Uno 78 år är på väg med deras maktmissbruk att förstöra en hel by för sin egen vinnings skull. Hur långt ska detta få fortgå innan vi gör någonting ? Det är en fråga jag och många ställer sig. VAD ska vi göra ?/Bybo markägare "Ruben" J

    SvaraRadera
  2. Det är ju en stor skandal att Vitåbor nekas att närvara på byamötet
    Då det är så att byamännen styr över Pengar som alla Vitåbor har rätt ha åsikter och beslutande rätt om vad pengarna ska användas till
    Det finns väl bara en sak att göra för byaåldermanen. Det är att kalla till ett nytt årsmöte
    Det är ett krav från flera markägare och andra Vitåbor
    Kalle.k

    SvaraRadera
  3. Ställer mig samma fråga.....oavsett deras ålder så borde man nog från markägarnas håll tänka till...ska verkligen Uno sitta som byaålderman när han beteer sig som han gör???? Mycket märkligt isåfall! Hur saker omkring sker i Vitå sprids och folk i hela kommunen undrar ju vad som pågår i byn!

    //Bosse Larsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den äldsta av åldersrelaterade begrepp som anges inom biologin, kommer av latinets senex (gammal, åldrad)[1]. Ändelsen -il anger att det är i relation till gammal eller åldrad. Används ofta inom medicin för angivande av sjukdomsdebut, exempelvis senil demens, senil keratos eller senil purpura. Inom vardagsspråk har senil kommit att alltmer vara liktydigt med Dement.
      Lindskog Bengt

      Radera
    2. Maktmissbruk är en beteckning på användandet av sin ställning eller makt till sin egen eller den egna gruppens fördel.

      Makt är ett sociologiskt, teologiskt, organisationsteoriskt och filosofiskt begrepp som beskriver möjligheten att efter egen vilja fatta beslut som verkställs. Missbruk av makt kan förekomma var som helst där makt utövas.
      Lindskog Bengt

      Radera
  4. I vilket fall så borde ekonomin hållas koll på. Det här känns inte alls bra.

    Kent

    SvaraRadera
  5. Om röstningen av byamarken inte gick rätt till så är den ogiltig. Om någon jagar på byns samfällda mark så begår man ett brott som då kan polisanmälas. Blir det ingen ändring på röstningsförfaradet som skedde på byamötet så kommer jag personligen polisanmäla alla som jagar på byns samfällda marker /
    Börje J

    SvaraRadera
  6. 130,495 sidvisningar!!! Mången har blivit kända och andra ökända som O.A och U.J. Jag vill tacka er för att sanningen kommit ut och förhoppningsvis kommer fram på medier som denna hemsida.
    Kalle i Kalix

    SvaraRadera
  7. Hur länga ska ni Vitåbor göra som strutsen, stoppa huvudet i sanden och tro att alt blir bra bara man inte bråkar med dom som vill bestämma?
    Kalle J från grannbyn

    SvaraRadera
  8. Så långe Uno är byaåldersman så kommer inget vettigt att göras för denna by, pengar och skog finns det så man kan utveckla byn men vem vill det i dags läget när han bara tänker på makt som sin jämlike Olof.

    // Rakel Spektakelsson

    SvaraRadera
  9. Nu får fan vara nog. Om omröstningen har gått till som det beskrivits här kommer marken att tas ut från jaktvårdsföreningen.

    SvaraRadera
  10. Blir intressant att se om Vitås markägare accepterar Uno och Olles sätt att driva igenom sitt förslag på hur byns mark ska användas av jaktklubbarna i Vitå.
    Beslutet tog på ett felaktigt sätt.
    Vad får det för konsekvenser i framtiden?
    Kanske nästa steg är att besluta hur Byns pengar ska användas.
    VJF kanske behöver hyra in någon bra älgjägare så att man kan skjuta dom älgar som man för på tilldelningen.
    Ragnar Krutröken

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästa år så klubbar de högsta oligarkerna igenom att de ska åka limosin till och från byamöten.
      Joakim .V. A

      Radera
  11. Oavsett rätt eller fel i detta eländiga jaktbråk så var jag tagen av uppförandet på stämman. Man ber inte människor hålla käft när man sitter som mötesordförande.

    Bybo

    SvaraRadera
  12. Ordet oligark,oligarker är ett av många namn man kallar några toppar i vjvf.

    Oligarki är ett politiskt begrepp som syftar på fåmannavälde, det vill säga då ett fåtal personer styr genom att ha tillgång till kapital eller ärvd titel. Namnet kommer av grekiskans oligos ("få") och archo ("härska") och myntades också under den klassiska grekiska eran.

    Informellt kan termen oligarki syfta allmänt på en begränsad grupp med stor makt. Det nya Ryssland (efter Sovjets fall) är särskilt förknippat med oligarki där ett antal mäktiga företagsägare och finansmän är kända som "oligarkerna". Men fenomenet har även existerat i övriga Europa. Exempelvis då Napoleons kejsarrike föll samman uppstod en oligarki av dem[vem?] som tog över de av Frankrike avträdda landsområdena.[förtydliga]

    I motsats till aristokraterna härskar ofta oligarkerna i skymundan. Även kallat maffiavälde när oligarkin har starka inslag av kriminalitet. Oligarki kan ofta styra dolt under en slöja av "demokrati" där politikerna själva äger stora delar, är mutade eller skrämda till lydnad. I vissa fall kallas även en parlamentarisk demokrati för oligarki, då man genom folkval bestämt vilka fåtal individer som skall fatta beslut åt allmänheten i en enskild sluten grupp.
    Kent J Morjärv

    SvaraRadera
  13. Man förstår att de nu inser att de har gått rejält över gränsen när t o m språkröret klarar av att hålla käft. Stå på er sällskapare!

    David

    SvaraRadera
  14. Så här tolkar Olle Andersson byastämman på sin hemsida.

    "Vitå jaktsällskaps störningsaktion vid bystämman i Vitå den 16/6-2014"

    Mannen som enligt han själv aldrig har gjort fel eller har haft fel och lever i ständig förnekelse om han blir anklagad för någonting. Hans skrifter är oftast vridna sanningar eller rena lögner som han skriver ner på sin hemsida, även när han blir överbevisad på att det han skriver är fel så tar han ej bort sådana inlägg på sin hemsida.
    Dan. R. Överkalix

    SvaraRadera
  15. Det måste flyga många vita korpar i Vitå och de flesta kan knappt flyga längre.

    /Paul Young

    SvaraRadera
  16. Vi passerad vitåskolan och jag slog en blick ner mot Olles hus och ser att Uno var där. Vad ska skrivas eller göras mot sällskapet denna gång? Deras liv består av att göra illa sällskapet som förening och de människor som jagar och har sina marker där.

    Evil Göransson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min gissning är att de satt och funderade ut en överklagan mot älgtilldelningen som sällskapet vart tilldelad.

      /Astrid Morjärv

      Radera

Använd sunt förnuft och håll god ton när ni kommenterar. Anonyma kommentarer leder sällan till någon konstruktivt, en åsikt med ett namn är för alltid mer värt.