onsdag 27 augusti 2014

Neutraliserad mark


Vår dialog med markägare som ej har sina marker anslutna till Vitå Jaktsällskap (neutrala samt anslutna till Vitå Jaktvårdsförening) har senaste halvåret alltmer förändrats. Många är berörda och inser att upplösningen av forna VVO har gått till på ett mindre lyckat sätt. Likaså lyfter många fram företeelser som de känner inte hör hemma i det Vitå som de vill känna samhörighet med. Exempelvis:

·        Smutskastning och renodlade lögner om enskilda individer

·        Dåligt uppträdande av vår byaålderman gentemot sina medmänniskor

·        En dåligt fungerande älgjakt som på längre sikt får viltskador som konsekvens för markägare

·        Sämjan mellan grannar försämras och föreningslivet krymper

Flertalet säger att med facit i hand vill de gärna tillföra sina marker till Vitå Jaktsällskap, men det är svårt att genomföra under rådande klimat. De inser att det kan få samma konsekvenser för dem om de tar ställning. Drevet mot oliktänkande har skådats allt för många gånger nu.

Inom Vitå Jaktsällskap tycker vi givetvis att detta är trist eftersom många yngre jägare vill börja jaga med oss. Speciellt med tanke på att det skulle kunna innebära inflyttning och föryngring i Vitå. Ett måste för att Vitå som by skall kunna fortsätta att existera.

Om du som markägare vill upplåta din mark till Vitå Jaktsällskap är det bara att kontakta någon i vår förening så får ni hjälp med formalia och svar på eventuella frågor. Alternativt kan ni kontakta oss genom mail Vita.Jaktsallskap@gmail.com

Om du som markägare vill ställa din mark neutral har Vitå Jaktsällskap full respekt för detta. Det är en väg att gå för att faktiskt påskynda dialog och samsyn. För det finns plats för alla jägare, såväl VJS som VJF.

Tillvägagångssättet är som vi sagt tidigare enkelt. Dels så meddelar markägaren den förening man önskar utträde ur skriftligt senast kommande årsskifte och dels så meddelar markägaren Länsstyrelsen. Klicka på länken till höger och skriv ut färdig mall. Utträde Vitå JVF.pdf

Syftet med att meddela Länsstyrelsen är att det inte skall kunna bli diskussioner huruvida markägaren har meddelat föreningen sitt utträde. Detta har hänt i närtid. Markägare som ville dra ur sin mark från Vitå Jaktvårdsförening under 2013 blev nekade eftersom blankett inte hade gått till länsstyrelse.
 

Styrelsen, Vitå Jaktsällskap

4 kommentarer:

  1. Det skulle vara intressant om ni redogjorde för hur fördelningen av mark har utvecklats sedan jaktvårdsföreningen bröt upp viltvårdsområdet. Det är flera markägare som inte är nöjda med hur det har blivit och neutral mark kan nog vara bästa tillvägagångssättet.

    SvaraRadera
  2. Ja jag undrar också hur markfördelningen ser ut just nu mellan de båda lagen i Vitå?

    //Undrande

    SvaraRadera
  3. Var in och läste på en blogg som mycket ensidigt betraktar problemen här i Vitå. Efter ett tag så slutade jag att läsa. Varför ska jag ägna tid åt att läsa ett reklamblad för envåldshärskare och politruker? Vars lögnfulla argumentation mest är att likna med främlingsfientlig valpropaganda.

    Läsare

    SvaraRadera
  4. Bilda om till ett viltvårdsområde eller en liknande jaktform och dela upp er i två lag/två jaktområden och jaga med skiftande marker från år till år. Sedan väljer ni in en sund styrelse som framhåller jakten och inte har makten som största mål. Det finns många kloka och vettiga människor i varierande ålder som skulle axla denna roll som styrelsemedlem. Rösta bort de maktlystna äldre farbröderna speciellt de som suttit i styrelser i ca 30-40 år så kommer detta jaktbråk att få ett lyckligt slut och byn återförenas och börja växa igen/Rolf Kalix

    SvaraRadera

Använd sunt förnuft och håll god ton när ni kommenterar. Anonyma kommentarer leder sällan till någon konstruktivt, en åsikt med ett namn är för alltid mer värt.